Kohupiimavorm

dsc_01193 pk maitsestamata kohupiima (poes on ta nimi enamasti “lahja”)
5 muna
1 dl hapukoort
1 dl pofiberit
1 tl küpsetuspulbrit
6 spl erütritooli
2-3 tl kaneeli
vormi määrimiseks võid

Vahusta munad erütritooliga ja lisa hapukoor. Kuivad ained sega eraldi nõus kokku ja lisa munasegule. Kõige lõpuks mikserda taignasse kohupiimad. Määri ahjuvorm võiga ja vala tainas vormi. Küpseb 180 kraadiga 1 tund.

Ahjust tuli mul välja selline asi:

dsc_0115

dsc_0123Kui jaksad oodata, lase kohupiimavormil enne serveerimist natuke jahtuda. Sõime vormi külmutatud metsmaasikatega ja vaarikatoormoosiga. Meie toormoosile ei ole lisatud mitte midagi, on ainult moosi moodi metsvaarikad, mida võtame sügavkülmikust ja sulatame üles.

Infoks veel, et kui näed müügil kohupiima, mille pakendil on öeldud, et see on “kõrge valgusisaldusega”, siis ära arva, et see midagi head ja olulist tähendab. Erinevate kohupiimade valgusisaldus on üsna sama. Pealegi ei peaks eriti kõrge valgusisaldus olema üldse mingi müügiargument, sest tõsiasi on see, et tänapäeva moodne inimene kipub niigi sööma valku liiga palju. Enamasti ei ole õigustatud palju rohkema valgu söömine kui 1 gramm normaalkaalu kilogrammi kohta (näiteks kui mulle sobiv kehakaal on 70 kg, söön 70 g valku päevas). Nii on kõige lihtsam meeles pidada, aga umbes vahemikku 0,8 kuni 1,5 grammi kehakaalukilogrammi kohta peaks valgutarbimine jääma. Liigne valk muutub me organismis glükoosiks ja see on miski, mida peaksid vältima nii diabeetikud kui kaalulangetajad. Seetõttu on kurjast ka igasugused valgujoogid (enamasti proteiinijoogi nime all), mida spordiklubid promovad – kui tahad kaalust alla saada, siis unusta need ja söö parem päristoitu.