Film – The Diabetes Solution

Täna paisati üle maailma mitmetesse kanalitesse dokumentaalfilm 1. tüüpi diabeediga lastest ja neile soovitatud toidust. Filmil on sama nimi, mis dr Bernsteini raamatul ja doktor ise võtab ka filmis sõna. Bernstein ise on elanud 1. tüüpi diabeediga alates 1946. aastast ja täna juba 86-aastane. Töö, mida ta on arstina diabeetikute heaks teinud, on mu meelest hindamatu. Filmis räägivad mitmed lapsevanemad oma ja laste läbielamistest ajal, kui diabeedi diagnoosi said ja järgisid soovitusi, mida meditsiinisüsteemist jagati. Näidatakse diabeedilaste menüüd haiglas olles – mõni eine koosnes ainult süsivesikutest, mis diabeetiku jaoks on kindel tee tervisekahjustuste juurde. Veresuhkrud hüppasid nagu ameerika mägedel, hüpode hirmus rahutud ööd ja surmahirm… Ja siis võrdluseks on filmi lõpus nende laste tänane olukord väheste süsivesikutega menüül – nagu öö ja päev.

Filmi vaatamisõigust saab osta mitmest kohast:

VIMEO: https://vimeo.com/ondemand/diabetessolution/641262212
iTunes: https://itunes.apple.com/…/the-diabetes…/id1593697521
Google Play: https://play.google.com/…/details/The_Diabetes_Solution…
Apple TV:https://tv.apple.com/…/umc.cmc.4ss9dx49xhcl2jwit7gcz0bm5
Amazon: (DVD)https://www.amazon.com/dp/B08W7JH58P…. (siin küll esialgu läbi müüdud).

Filmis on üksjagu juba tuttavat süsivesikute promo ajalugu – kuidas sündisid esimesed toitumissoovitused, mis viisid selleni, et rasvasem menüü asendati suhkrurikkaga. Täna me teame, mida sellised soovitused on rahvatervisele teinud.

Mind hämmastas, et filmis oli palju ravimitööstuse süüdistamist. Mitte et see poleks tõsi olnud, mida näidati, aga ehk oleks filmist diabeedilastele ja nende vanematele rohkem kasu, kui suuremat rõhku oleks pandud tervislikele toitumissoovitustele. Olen mõnda last sealt filmist sotsiaalmeedia kaudu jälginud ja rõõmustanud nende spordisaavutuste üle, nende tervena elamise üle süsivesikutevaesel menüül ja selle üle, kuidas nad rõõmsalt ja ilma hirmudeta oma elu elavad. Igatahes soovitan seda filmi vaadata kõigil, kelle peres 1. tüüpi diabeediga lapsi või ka täiskasvanuid. Kõik mu tuttavad 1. tüüpi diabeediga vanemad inimesed on, muide, väga tõsiste tüsistustega. On neid, kes juba pimedaks jäänud või osaliselt nägemise kaotanud, on neid, kellel neerud läbi või süda ja… Mõned on surnud noorelt. Nad on suurema osa oma elust söönud nagu terved inimesed süsivesikuterohket toitu ja üritanud siis veresuhkrut sagedase insuliini süstimisega hallata, aga selline eluviis on otseselt tervist hävitav. Lisaks tüsistustele sagenevad topeltdiabeedi juhud. Ainult väheste süsivesikutega menüü tagab diabeetikule tervena elatud pika elu, mitte käitumine selliselt nagu diagnoosi ei olekski.

On hea, et üks selline film on tehtud, aga natuke pettunud olen selle kvaliteedis. Soovitan siiski filmi vaadata kõigil, kes veel arvavad, et leib ja makaron, kartul ja tort on diabeetiku toit või lausa inimõigus.

Meie haiglates, muide, serveeritakse jätkuvalt diabeetikutele menüüd, mida tähistatakse D250. See 250 on siis päevane süsivesikute kogus grammides. See on tervele inimesele sobilik süsivesikute kogus, aga diabeetikule sõnum, et söö suhkrut, siis saad süstida. Kogu aeg ja hästi palju. Olen üritanud neil teemadel rääkida, kirjutada, isegi teadust olen teinud, mis jõudnud lausa sotsiaalministeeriumi lauale, aga muutunud ei ole ikka mitte midagi ja diabeetikute tervise kahjustamine jätkub. Sellepärast arvan ma, et muutus peab toimuma altpoolt ülespoole, st et kui ühel hetkel on meil kriitiline mass teadlikke diabeetikuid, kes toituvad tervislikult, jõuab ehk sõnum viimaks ka meie meditsiinisüsteemi. Selleks ongi neid filme vaja.

P.S. Eesti Laste ja Noorte Diabeediühing korraldab juba mõnda aega toitumiskoolitusi, mis peamiselt on koos kokkamised ja kus õpetatakse veresuhkrusõbralikke toiduvalikuid. Facebook´ist leiab need koolitused nimetuse alt Eritoitumine. Soovitan!