Juustusaiad

dsc_0088 Need pätsid siin on maitselt sarnased varem eksponeeritud juusturatastega. Hakkasingi tegelikult neid rattaid tegema, aga avastasin, et psüllium on otsas ja siin meie linnakeses ei ole seda ka pühapäeval kusagilt osta. Järgmine avastus oli, et kõrvitsaseemneid ka ei ole. Aga kui on olemas munad, juust ja toorjuust, pofiber ja igasugu muid seemneid, siis miskit asja ju ikka saab küpsetada.

JUUSTUSAIAD

5 muna
400 g toorjuustu
250 g riivjuustu
1 dl pofiberit
1 tl küpsetuspulbrit
3 spl chia-seemneid
3 spl päevalilleseemneid
peale puistamiseks seesamiseemneid

Vahustasin munad, poole vahustamise pealt lisasin toorjuustu ja mikserdasin nii kaua kuni tükke polnud näha. Kuivad ained segasin eraldi nõus, lisasin muna-toorjuustusegule ja kõige lõpuks segasin sisse riivjuustu. Taignal peab laskma vähemalt 10 minutit seista, et pakseneks. Tõstsin taigna küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile, iga saia jaoks ühe supilusika jagu ja silusin madalaks. Puistasin peale seesamiseemneid ja küpsetasin 200 kraadiga 25 minutit.

Mu perekonna mehed saabusid koju poole küpsetamise pealt ja juba esikust kostis mingit mõminat ja hüüdeid, et oo mis hea lõhn. Just-just! Vähe puudus, et üks neist oleks otse ahju kallale läinud. Kui hiljem juustusaiu kohvi kõrvale sõime, kiitsin, et täitsa nagu päris sai, mille peale mees teatas, et ei ole. Sest palju parem on.

Jäta aken lahti, kui küpsetad, las naabrid ka nuusutavad 😀

Rahulikku esimest adventi!

EDIT: Olen katsetanud juustusaiu teha erinevate toorjuustudega ja kõige paremini tulevad need välja alati Piimameister Otto toorjuustuga. Maitse on kuidagi mõnusam ja konsistents saiasem, kui seda toorjuustu kasutan. Farmi toorjuustuga jäävad juustusaiad rohkem pannkoogi moodi, tainas kipub ahjus laiali vajuma ja küpseb õhukeseks läikivaks koogiks. Koostis on neil toorjuustudel muidu sarnane, aga Piimameister Otto toorjuustus on ka sidrunhape, mida Farmi omas ei ole. Kahtlustan, et see neil saiadel kerkida aitabki.