Marjadega purukoogid

Olen küpsetanud mitmeid marjadega purukooke, iga kord on nad natuke erinevad ja mitte ainult marjade poolest, vaid taignaga mängin ka – kord on taignas ainult kookos- ja mandlijahu, teinekord kookoshelbed või kõrvitsaseemned või mõlemad korraga. Näitan siin postituses kaht versiooni neist magustoitudest.

PURUKOOK või MARJAMAGUSTOIT

400 g külmutatud marju (siin koogis metsmaasikad ja mustikad)
1,5 dl kookosjahu
1,5 dl mandlijahu
120 g võid
1 tl kaneeli või kardemoni
1 tl Bakery+ magustajat või 1 dl erütritooli
teelusikaotsaga vanilli

Sega kuivad ained omavahel ja vala sisse sulatatud või (kui kasutad erütritooli, siis püüa see sulavõi sees enne ära lahustada). Sega lusikaga nii kaua kuni tainas muutus kenaks puruks. Marjad võib võtta otse sügavkülmast, vala need vormi põhja (ei ole vaja üles sulatada). Marjade peale pudista purutaigen, küpseb 180 kraadiga 30 minutit.

DSC_0001 Kuna kook on põhjata, ei saa seda lõigata, vaid tuleb taldrikusse tõsta suure lusikaga.

DSC_0005 Kook sobib hästi vahukoorega.

Täna küpsetasin sarnast kooki, aga tegin ta kõrvitsaseemnetega pähkliseks. Retsept oli põhimõtteliselt sama, aga kuna mul mandlijahu oli kodus ainult natuke, siis asendasin puuduva osa kookoshelvestega. Kõrvitsaseemneid panin umbes 150g, need jäävad koogi sees mõnusad krõmpsud. Kuna tahtsin marjad taigna sisse segada, panin igaks juhuks kaks muna ka sekka (pole kindel, kas see oli üldse vajalik). Erütritooli panin ka natuke rohkem kui algses retseptis, sest meil kõik marjad peale pohlade on kevadeks otsas ja pohlad on teatavasti hapud.

DSC_0007 Selline segu oli vormis enne ahju panemist. Pohlad jälle otse sügavkülmast, sulatamata.

DSC_0019 Et kook pealt kena pruunikas jääks, lasin talle küpsetamise lõpus veel 5 minutit pöördõhku. Kõik purused marjakoogid sobivad hästi kokku valgete kreemidega. Võib olla toorjuustukreem, kohupiimakreem või vahukoor, mina sõin seda täna kookoskoorega.

Need koogid on ühed eriti head kiudainete andjad.