Üks väga maitsev sai

Kui sul on veresuhkruga probleeme, siis suure tõenäosusega sööd iga päev usinasti köögivilja, liha, kala ja mune, aga omast kogemusest võin kinnitada, et mõnikord tahaks midagi klassikaliselt tahket nagu näiteks üks sai. Mu meelest on õudselt mõnus võtta üks viil värsket saia, lõigata sellele peale tükk võid (just nimelt lõigata, mitte õhukeselt määrida, eks ole) ja laotada kõige otsa õrnalt soolatud lõhet või graaviforelli. Kahjuks ei või diabeetik endale tavalist valget saia lubada, aga siingi leidub lahendus kui viitsid ise küpsetada. Tegin sellise saia, milles süsivesikuid tuleb ehk grammike viilu kohta kui sedagi, oleneb sellest, kui palju jahudes süsivesikuid on. Terves pätsis on süsivesikuid alla 10 grammi.

DSC_0368

150 g võid
6 muna
1 dl mandlijahu
1,5 dl pofiberit
2 spl psülliumit (või fiberhuski)
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl pansoola
kaunistuseks seesamiseemneid ja kui tahad kardemonisaia, siis lisa taignasse 0,5 tl purustatud kardemoni

Või sulatada, munad vahustada, kuivad ained segada omavahel ja siis keerata kõik taignaks kokku. Taignal peab laskma mõned minutit seista, et pakseneks. Küpseb 180 kraadiga 45 minutit.

DSC_0372

See sai jääb mõnusalt vetruv ja õhuline ega pudene lõigates laiali. Sobib ka täitsa niisama ilma katteta süüa, aga eriti hea maitseb see Saaremaa piimatootjate tehtud päikesekuivatatud tomatitega võiga.

 

9 thoughts on “Üks väga maitsev sai”

  1. Sa oled nii vahva, Ülle, et seda kõike jagad (ise ja teistega)! Juhhei!

  2. Tere Ülle!

    Tänud jagamast oma teadmisi 🙂 Sattusin Su lehele juhuslikult ja istusin siin õhtu otsa ja lugesin. Põnev. Toitun sarnaselt Sinule, kuid süsivesikuid luban endale kahjuks rohkem kui vaja 🙁 Aga ma õpin.
    Tegelikult tahtsin seda saia siin kommenteerida. Kui retsepti nägin, pidin ju kohe järele proovima. Pofiberit ma ökopoest ei leidnud, küll aga leidsin sellele huvitava asenduse – Fibrexi http://pos-udi-hub.com/et/content/278/suhkrupeedihelbed-400g
    Toiteväärtus hästi madal ja süsivesikute sisaldus peaaegu olematu, kiudaineterikas. Igal juhul tuli mul väga kena sai välja, pisut tumedam küll, aga selle päikesekuivatatud tomatite võiga viib keele alla! Aitäh! 🙂 Katsetan kindlasti ka teiste huvitavate retseptidega ning annan tagasisidet.

  3. Tere, Julia!
    Pofiberit saab tellida internetipoest: http://lchfpood.ee/tooted/jahud/
    Suhkrupeedihelbed on hea mõte, pole selle peale tulnudki. Kiudainete hulk tundub eriti ahvatlev. Asendasin ükspäev selles retseptis mandlijahu kookosjahuga ja maitseks panin vanilli, sedasi ka tuleb jube hea. Mul on üks Biomarketist kilose kotiga ostetud kookosjahu, mis on hästi mõnusa magusa lõhnaga, aga võtab palju vedelikku sisse nii et pofiberit vähendasin retseptis 1dl peale. Selles kookosjahus on küll süsivesikuid 22g sajas, aga saia sisse läheb vaevalt 50g ja saia süsikatesisaldus jääb ikkagi väga väike.

    1. Peaks ka kookosjahuga proovima. Ja kardemoniga, mille fänn ma olen. Ma jahvatan kõik jahud ise – nii mugavam. Muide, seal lchf poes enamus mulle vajalikke asju otsas 🙁 Hakkan jälgima millal juurde tuleb. Käisin täna paaris ökopoes ja seal tehti pofiberi peale suured silmad ja ulatati ainult psülliumi, mida ma juba ammu kasutan 😀
      Järgmisena plaanis ära proovida erütritool. Siiani olen ksülitooli kasutanud ja vähesel määral ka mett, sest ei kannata stevia maitset.
      Siin minu sai: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1232616176783590&set=a.960067850705092.1073741832.100001056573090&type=3&theater

      1. Infoks,et Pofiber jõudis LCHF Poodi täna kohale ning kohe-kohe (täna-homme) jõuab ka Bakery+ magustaja. Sötin erütritoolile tuleb lisa järgmisel nädalal. Olemas on tuhksuhkruks jahvatatud Sötin erütrtitooli.

        1. Aitäh info eest! 🙂 Kiikan lähipäevadel poodi ja tellin.

  4. See sai näeb väga ilus välja, nii kenasti on kerkinud.

  5. Proovige seda saia küpsetada päikesekuivatatud tomati-võiga. Viib keele alla!

Kommenteerimine on suletud.